Cichorei (Sokkeraai)
Vlak voor de Franse Tijd in Nederland (1795-1815) was cichorei een geliefde drank gelijk aan koffie. Door de blokkade van de Engelse vloot in 1806 heeft Napoleon er voor gezorgd dat cichorei een zeer belangrijk product werd in onder andere Nederland. Het was in die tijd verboden/onmogelijk om koffie te importeren. De enige mogelijkheid om koffieachtige drank te produceren was het gebruik van surrogaatkoffie. Hiervoor is cichorei uitermate geschikt. In ‘zware tijden’ zoals tijdens de tweede wereldoorlog werd deze surrogaatkoffie ook weer op grotere schaal genuttigd.
Het produceren van cichoreiproducten vereist(e) vakmanschap. Van de wortel van de cichoreiplant worden uiteindelijk diverse producten gemaakt, waaronder surrogaatkoffie. Het proces gaat volgens een aantal stappen, te weten:
– Cichorei (familie van witlof) wordt op landbouwgrond geteeld en geoogst.
– Vervolgens worden de wortels gewassen en in schijfjes/stukjes gesneden.
– De schijfjes worden gebrand. Belangrijk hierbij is een juiste temperatuur en duur van het branden. De sappen moeten namelijk gekarameliseerd worden zonder te verbranden om het volledige cichorei-aroma te bewaren.
– Na afkoeling is het verkregen product hard en kan goed vermalen worden tot korrels.
In de huidige tijd worden diverse producten van cichorei gemaakt, waaronder de gemalen surrogaatkoffiekorrels of als smaakversterker in koffie. Door de karamelachtige smaak wordt cichorei ook toegepast in muesli’s, ontbijtdrank en andere producten.
In de wortel van de cichoreiplant komt ook inuline voor. Deze stof schijnt een positieve werking te hebben bij darmproblemen, te hoog cholesterol en bij opname van noodzakelijke mineralen. Daarnaast zou inuline een anti-kanker werking hebben.
Uit het koopcontract van 1825 (zie onderstaande afbeelding), waarbij onze boerderij door de E.I. Musschenga wordt verkocht aan J.D. Mulder, staat als kantekening gemeld: Speciaal met het recht aan zijde van de verkoper om weg te mogen nemen de Cichoreimolen met zijn toebehoren, de Cichorei daarmet, de ijzeren brandbalk en de Cichoreikist.